LISTA PARTICIPANȚILOR la Conferinţa naţională din 10 decembrie 2015, mun. Chişinău

Mulţumim tuturor pentru interesul manifestat faţă de Conferinţa naţională „Educaţia privind Drepturile Omului/ Drepturile Copilului: obiective, finalităţi şi realităţi”.

Numărul total de persoane care s-au înscris a atins cifra de 180, de aceea grupul de lucru pentru selectarea participanţilor a folosit mai multe criterii:

  • 1. Echilibru între participanţii care vor avea prezentări şi cei care se vor implica în discuţii
  • 2. Reprezentare geografică şi echilibru între numărul de participanţi din aceeaşi localitate/ raion
  • 3. Echilibru între participanţii cu diverse genuri de activitate (profesori, inspectori, societate civilă, studenţi etc.)

Puteţi vedea rezultatele selectării în LISTA PARTICIPANŢILOR (PDF).

 

Copiii merg la Parlamentul European

20 noiembrie 1989, ziua în care a fost adoptată Convenția ONU privind drepturile copilului. Astăzi se împlinesc 26 de ani de când drepturile speciale ale copiilor au fost recunoscute și incluse într-o lege internațională.

Cu acestă ocazie, Vlad Cernouțan, unul dintre copiii care pe parcursul mai multor ani monitorizează cum este respectată Convenția și care în anul 2016 urmează să prezinte Comitetului ONU privind drepturile copilului un raport despre situația copiilor în țară, a participat în perioda 18-19 noiembrie la o întâlnire cu membrii Parlamentului European, la Bruxell.

„Am discutat despre cât de importantă participarea copiilor, care sunt caracteristicile și lucrurile care o împiedică. În special, am pus accent pe faptul că adulții le atribuie din start copiilor un loc stabilit în societate și anume cel de copil clasic, care numai se joacă și nu trebuie să țină cont de niște probleme și decizii. De fapt, copilul are dreptul de existență deplină, de a discuta, de a participa la luarea unor decizii. Copiii sunt parte a societății, până la urmă tot ei și reprezintă adulții de mâine - politicieni, judecători, guvernanți, miniștri și alții, ei sunt adulții ce vor putea schimba ceva”, spune Vlad.

Evenimentul a fost organizat de ChildPact și reprezintă o primă încercare de a stabili un dialog între copii și parlamentarii europeni.

Context

90 de membri ai Parlamentului European au semnat  „Manifestul privind Drepturile Copilului”  elaborate de 14 organizații internationale care promovează drepturile copilului. Manifestul include un angajament de a „întreprinde pași concreți pentru a implica copiii în procesul de luare a deciziilor, în monitorizare și evaluare și să le asigure acces la informație relevantă și adaptată vârstei”.

CATS, un program care promovează ideea copiii sunt actori ai societății și ei o pot transforma, susține, la nivel international participarea copiilor. Ca și activitate permanentă, CATS își propune să stabilească un dialog între copii și Parlamentul European. Scopul este ca membrii parlamentului să fie susținuți să discute cu copiii direct și să promoveze implicarea copiilor în luarea deciziilor și în țările pe care le reprezintă.

Declarație privind identificarea soluțiilor pentru copii migranți și refugiați

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) împreună cu 36 de organizații internaționale a semnat săptămâna trecută o declarație prin care reamintește despre obligațiile statelor de a proteja de orice formă de abuz și pericol toți copiii, inclusiv cei migranți și refugiați.

Situația oamenilor care sunt forțați să fugă de conflicte și persecuție din țările lor și să caute refugiu în statele europene este un subiect intens discutat și a cunoscut o amploare în ultimele luni. În perioada ianuarie-august 2015, peste de o jumătate de milion de oameni, printre ei și copii, au fugit din țările lor spre statele europene. Mai mult de 3000 de persoane, inclusiv copii, și-au pierdut viața în calea periculoasă prin care au traversat Marea Mediterană și Marea Egee.

CIDDC împreună cu cele 36 de organizații dorește să depășească pozițiile contradictorii asupra acestui subiect: declarația își propune, mai presus de toate, să accentueze obligațiile internaționale pe care statele europene și le-au asumat. Multe dintre dezbaterile actuale nu sunt în concordanță cu prevederile legale, ceea ce dorim să reamintim insistent.

Despre situația copiilor, în legătură cu care Asociația este îngrijorată, declarația face trimitere la obligațiile statului care a semnat tratatul prin care își asumă să îngrijească și să protejeze toți copiii care se află pe teritoriul său, fie că dețin sau nu documente legale și sunt sau nu însoțiți de cineva.

Textul integral al declarației, precum și lista organizațiilor semnatare, le puteți găsi AICI.

 

 

Apel pentru mobilizarea autorităților în abordarea prioritară a exploatării și abuzului sexual a copiilor în mediul online

Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a declarat data de 18 noiembrie Ziua europeană de protecţie a copiilor împotriva exploatării şi abuzului sexual, invitând instanţele naţionale, parlamentarii, organizaţiile neguvernamentale, actorii din domeniul protecţiei drepturilor copilului să lanseze iniţiative privind consemnarea acestui eveniment.

Problema protecţiei copiilor împotriva exploatării şi abuzului sexual în spaţiul on-line este deosebit de actuală şi pentru Republica Moldova. Potrivit unui studiu naţional realizat de Centrul International „La Strada”, 13,3% dintre copii intervievaţi au fost expuşi vizionării imaginilor pornografice, alte 12% sunt hărţuiţi on-line şi nu cunosc cum să reacţioneze, iar 11% (printre care 29% copii cu vârsta de 12 ani) s-au confruntat cu propuneri indecente de la persoane pe care le-au cunoscut prin Internet . Un alt studiu naţional, realizat de Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii, arată că 53% din populaţia ţării consideră că există grupuri de copii şi tineri în Moldova cu risc mare de a se angaja în activităţi sexuale, în schimbul unei plăţi sau alte beneficii.

Cu acest prilej, mai multe organizaţii care fac parte din reţeaua ONG-lor naţionale afiliate la ECPAT – Centrul Internațional „La Strada”, Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii, AO CCF Moldova – Copil, Comunitate, Familie şi Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului – lansează un Apel, prin care solicită autorităţilor guvernamentale, societăţii civile, mass media să abordeze în mod prioritar acest subiect pe agenda guvernamentală. Deși politicile de protecție a copilului se regăsesc în majoritatea strategiilor și documentelor de politici publice ce vizează domeniul protecției sociale, subiectul prevenirii abuzului și exploatării sexuale a copiilor, în special în mediul on-line este abordat sporadic şi poartă un caracter haotic. Inacțiunea din partea autorităților înseamnă abandonarea copiilor în fața riscului exploatării şi abuzului sexual on-line.
(A se vedea apelul integral, PDF)

P.S. Telefoane și persoane de contact
Centrul Internațional ”La Strada” - 0 693 49417, Nicolae Misail, ofițer de presă
Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii 0 694 41661, Adelina Sochircă, coordonator comunicare și relații publice
AO CCF Moldova -- Copil, Comunitate, Familie 0 693 62920, Lorina Ghitu, manager program
Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului - 022716598; 069213529, Cezar Gavriliuc

„Cazurile de violență se întâlnesc atât de des, încât au devenit o obişnuinţă și nu se prea lucrează cu ele”

Care sunt formele violenţei, cum pot fi identificate cazurile de abuz şi ce ar trebui să facă învăţătorii atunci când observă violenţă asupra copiilor. Acestea sunt subiectele de lucru în cadrul celui de-al doilea seminar pentru învăţătorii implicaţi în stagiul de formare de lungă durată.

În cadrul sesiunii de lucru, care are loc în perioada 22-29 octombrie, la Chişinău, Hâncești și Strășeni, se pune accent pe prevenirea violenței și pe implicarea cadrelor didactice în identificarea şi raportarea cazurilor de violență.

„Analizăm metodele de disciplinare pe care învăţătorii le cunosc sau la care apelează, pentru a vedea avantajele și dezavantajele lor. Inițial, au mai fost discuții în care se spunea „ei, dacă e părinte, poate să mai dea câte o palmă copilului”. Până la urmă, cred că au ajuns să înțeleagă că nu este chiar așa. Rezultatul bătăii poate fi doar de moment și nu este cel pe care şi l-ar dori adulții”, spune Diana Postu, psiholog şi formatoare în program.

În cadrul acestei sesiuni de lucru, se vorbește şi despre acţiunile ce trebuie făcute atunci când cadrele didactice identifică cazuri grave de violență asupra copiilor.

„Analizăm şi cazuri mai puţin grave, pentru că ele se întâlnesc atât de des, încât au devenit o obişnuinţă și nu se prea lucrează cu ele, spune Victoria Adăscăliţă, o altă formatoare din program şi psiholog de specialitate. O problemă comună pentru multe cadre didactice sunt comportamentele violente în rândurile copiilor. „Este important să schimbăm și atitudinea față de cazurile de violență care apar între copii. Deseori, învățătorii spun că copilul ar fi „hiperactiv” și cu asta se termină implicarea. Exersăm şi încercăm să formăm competenţe de lucru pentru astfel de situații” menţionează psihologul.

Unele cadre didactice au ţinut să-şi împărtăşească experienţa pe care au avut-o după prima sesiune de lucru. Olga Pena, învăţătoare la Școala primară-grădiniță nr. 88, din orășelul Codru, spune că a devenit mai încrezătoare şi a observat deja îmbunătăţiri în relaţia cu părinţii copiilor. „Am organizat o ședință cu părinții, în baza celor discutate la întâlnirea precedentă. Ne-am simțit bine, iar relația dintre mine și părinți deja s-a schimbat. S-a schimbat şi atitudinea părinților față de copii. Eu am mai făcut ședințe mai diferite, dar ceea ce am auzit aici a prins bine și am simțit o schimbare. Cred că toți învățătorii de clase primare trebuie să treacă prin acest curs. Ar fi bine și la universitate să fie un asemenea curs, pentru că noi primim multe cunoștințe teoretice, dar când ajungem să lucrăm practic cu părinții, întâmpinăm greutăți și nu toate școlile au psihologi”, adaugă învăţătoarea.

Stagiul de formare a fost conceput de către Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) şi Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei. Programul este susţinut de reprezentanţa UNICEF Moldova şi Oak Foundation.

Scopul programului este de a dezvolta competențe cadrelor didactice din învăţământul primar pentru a preveni și proteja copiii față de violență și de a promova cu părinții activități în domeniul educației non-violente a copiilor.

Conferinţa naţională „Educaţia privind drepturile omului/ drepturile copilului: obiective, finalităţi şi realităţi”. 10 decembrie 2015, mun. Chişinău

Context. Studierea drepturilor omului/ copilului este parte componentă a Curriculumului modernizat la disciplina "Educaţia Civică" pentru elevii din ciclul gimnazial şi cel liceal. Pe parcursul ultimilor ani, cadrele didactice au acumulat diverse experienţe în procesul de învăţare a drepturilor omului în general şi a drepturilor copilului în particular. Conferinţa îşi propune să creeze o platformă de împărtăşire a practicilor de succes şi a provocărilor întâmpinate în procesul de învăţare-predare-evaluare a drepturile omului/ copilului între cadrele didactice din învățământul preuniversitar, profesorii universitari şi alţi practicieni.

Totodată, evenimentul va permite stabilirea bazelor unei colaborări durabile şi deschise între practicieni şi mediul universitar.

Conferinţa este organizată în cadrul proiectului „Educaţie civică participativă şi incluzivă”, implementat de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC), în colaborare cu Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova şi Facultatea de Istorie și Geografie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, cu susţinerea organizaţiei ERIKS Development Partner din Suedia.

Scopul conferinţei este de a contribui la o înţelegere mai profundă a conceptului de Educaţie în domeniul drepturilor omului/ copilului şi la îmbunătăţirea procesului de învăţare-predare-evaluare a drepturilor omului/ copilului în sistemul educaţional.

Conferinţa îşi propune să abordeze următoarele subiecte/ aspecte:

  • - Strategii didactice de învăţare-predare-evaluare a drepturilor omului, bazate pe respectarea drepturilor copilului
  • - Drepturile şi responsabilităţile omului: cum le abordăm în procesul educaţional?
  • - Împuternicirea copiilor de a-şi cere drepturile de la titularii de obligaţii
  • - Competenţele cadrelor didactice în învăţarea-predarea-evaluarea drepturilor omului/ copilului: între teorie şi practică
  • - Implicarea copiilor/ tinerilor în monitorizarea şi raportarea respectării drepturilor omului/ copilului
  • - Participarea copiilor în guvernarea democratică a şcolii
  • - Crearea unui mediu şcolar bazat pe respectarea şi promovarea drepturilor omului
  • - Integrarea drepturilor omului/ copilului în cadrul altor discipline şcolare
  • - Parteneriate intra-şcolare şi comunitare în Educaţia privind drepturilor omului/ copilului.

Participanţii la Conferinţă
La eveniment sunt invitaţi să participe:

  • - profesori de Educaţie Civică din învățământul preuniversitar și profesional-tehnic,
  • - profesori care predau cursuri opţionale în domeniul educaţiei privind drepturile omului din instituţiile de învăţământ preuniversitar și profesional-tehnic,
  • - specialiştii responsabili de organizarea procesului educaţional din cadrul organelor locale de specialitate din domeniul învăţământului,
  • - cadre didactice din învățământul superior,
  • - practicieni din instituţiile guvernamentale şi organizaţiile societății civile care promovează iniţiative în domeniu,
  • - studenţi de la toate treptele universitare (licenţă, masterat şi doctorat).

Participanţii se pot implica în lucrările Conferinței prin două modalități:

  • - Prezentarea unei comunicări de 10-15 minute, axate pe una sau mai multe teme din subiectele enumerate mai sus sau venind cu alte sugestii relevante şi conexe. Prezentarea va conţine atât aspecte pozitive, progrese înregistrate, cât şi dificultăţi, provocări, probleme cu care se confruntă cadrele didactice în procesul de învăţare–predare-evaluare a drepturilor omului/ copilului.
  • - Implicarea în discuții/ dezbateri în baza prezentărilor.

Prezentările participanţilor vor fi integrate într-o culegere online privind predarea drepturilor omului/ copilului în cadrul disciplinei Educaţia Civică.

Tuturor celor ce vor lua parte la Conferință li se vor înmâna certificate de participare. Cei care vor ţine prezentări vor obţine un credit suplimentar.

Modalitatea de înscriere
Doritorii de a participa la Conferinţă vor completa formularul de înscriere online AICI până la 23 noiembrie 2015. Toate persoanele care au depus formularul de înscriere vor fi anunţate despre rezultatele selectării şi condiţiile de desfăşurare a Conferinţei până la 1 decembrie 2015.

Pentru informaţii suplimentare, contactaţi:
Iosif Moldovanu, lector universitar, Universitatea Pedagogică de Stat ,,Ion Creangă”:
mob: 069981166, email: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

Claudia Danii, coordonator proiect, Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului:
mob: 069253838, email: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

Elevii și profesorii din școli profesionale învață cum pot administra școala împreună

Elevii și profesorii din 5 școli profesionale din raioanele Hâncești, Florești, Ungheni și municipiile Bălți și Chișinău vor fi ghidați pe durata anului de studii 2015-2016 cum să creeze și să asigure funcționarea consiliilor elevilor, astfel încât să reprezinte cu adevărat vocea elevilor.

Inițiativa are loc în cadrul unui program implementat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC). Programul are la bază rezultatele studiului Bunăstarea copiilor – studenți ai școlilor profesionale din Moldova, efectuat CIDDC și Fundația Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED) în anul 2014. Studiul a scos în evidență mai multe detalii despre nivelul de bunăstare și asigurare a necesităților de bază (financiare, educative, psiho-sociale), printre care și faptul că tinerii nu își cunosc drepturile lor în instituție.

La primul atelier de lucru, din 24-25 septembrie, elevii și profesorii au învățat despre rolul și misiunea unui consiliu de elevi, prevederile dreptului la educație stipulat în Convenția ONU privind Drepturile Copilului și în legislația națională. „Am discutat despre relația Consiliului cu alți membri ai administrației și cum poate un consiliu interveni în diferite situații. Pe viitor noi vom împărtăși semenilor informația cunoscută, pentru a asigura o organizare mai bună decât în prezent”, a spune Cristina Daghi, elevă.

Profesorii implicați în program afirmă că au decis să participe în program pentru că doresc să cunoască cum să abordeze corect activitatea consiliului și cum pot să-i susțină pe elevi. „Eu întotdeauna am susținut ideea ca elevii să fie implicați în activitatea școlară. Școală este pentru elevi. Trebuie să ținem cont de părerile lor, să cunoaștem ce nevoi au, pentru a avea o educație de calitate", mărturisește Olesea Ionescu, psiholog școlar.

Școlile profesionale implicate în program au fost selectate în urma unui concurs desfășurat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului în perioada mai-iulie 2015. Iosif Moldovan, consultant CIDDC, spune că: „După acest atelier vom continua să mergem în școlile lor pentru a oferi consultații, instruiri pe anumite probleme care elevii consideră că le au de rezolvat astfel încât ei să poată să-și îndeplinească eficient rolul”.

Inițiativa reprezintă o componentă a proiectului „CONSEPT III – Consolidarea Sistemului de Educație Profesională Tehnică în Moldova”, implementat de CIDDC, în parteneriat cu Ministerul Educației. Suportul financiar este oferit de Fundația Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED).

Pentru mai multe detalii:

Irina Gușanu, Comunicator CIDDC

Tel: 068 499746;

Email:  Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.  sau   Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

 

Web: www.childrights.md

 

„Dacă etichetăm copilul negativ, el ajunge să se conformeze acelor etichete şi să se comporte exact așa”

De multe ori, mesajele adulților au legătură doar cu rezultatul final al copilului. Se apreciază reuşitele şi în mică măsură se observă progresul pentru celelalte rezultate. În loc să insistaţi pe ce a greşit, spuneţi copilului ce a făcut bine şi ce a mai rămas de făcut. Apreciaţi nu doar rezultatul final, dar şi faptul că a încercat, s-a străduit.

Adulţii au suficientă experienţă şi ar trebui să-şi direcţioneze potenţionalul în favoarea copilului. Uneori poate fi nevoie să repetaţi sau să explicaţi clar ce aţi avut în vedere când aţi spus una sau alta. Explicaţi pe înţelesul copilului de ce trebuie să se comporte într-un fel sau altul şi ce aveţi în vedere când îi spuneţi: „să fii cuminte”, „să nu-ţi faci de cap” sau „să nu ieşi din vorba bunicilor sau rudelor”.

Spuneţi vorbe care să-i încurajeze

Copiii pot fi sensibili la ceea ce le spun adulţii. În special adolescenţii. Ei se simt răniţi atunci când sunt criticaţi. În diferite situaţii, la telefon sau în perioada vizitelor, nu uitaţi să le spuneţi vorbe care să-i încurajeze:

Folosiţi laude care nu umilesc şi critici care nu jignesc. Copiii se simt stânjeniţi atunci când sunt lăudaţi şi consideră că nu merită. Ba uneori se poartă dinadins urât ca să demonstreze că v-aţi înşelat. Pentru ca laudele să aibă efect, descrieţi ceea ce vedeţi sau auziţi sau descrieţi ce simţiţi dvs. în legătură cu asta. Evitaţi să îl comparaţi cu alt copil: „Cel mai bun”, „Mai bun decât...”.

Încurajaţi copilul, vorbindu-i cuvinte care să-i sporească încrederea în forţele proprii. De încurajări au nevoie şi copiii cu comportamente problematice. Ei au toate şansele pentru a dezvolta un comportament adecvat, spune psihologul Tatiana Turchină. „Experienţa a demonstrat că în fiecare copil există calităţi extraordinare, este nevoie doar de un efort pentru a descoperi acest potenţial. Chiar şi în acel „bătăuş” ar putea să existe nişte interese, curiozităţi, abilităţi constructive şi dacă le descoperi şi mobilizezi în direcţia potrivită, s-ar putea ca acel comportament de „bătăuş” să dispară", explică Tatiana Turchină.

Pentru a „îmblânzi” copiii cu comportamente problematice, uneori este de ajuns de trecut de la etichete negative la cele pozitive. „Dacă etichetăm copilul negativ, el ajunge să se conformeze acelor etichete şi să se comporte corespunzător. Este ca o lege nescrisă. Cu cât îi zici mai mult că este bătăuş sau răul clasei, el se identifică cu această etichetă şi continuă să se comporte exact aşa. De aceea, mai potrivit ar fi să-l etichetăm pozitiv (dacă tot se obișnuiește să se apeleze la etichete), să-i descoperim potenţialul şi să-l încurajăm să facă ce-i reuşeşte bine. Astfel, el se va identifica cu acel comportament şi se va purta ca atare. Aici trebuie să contribuie atât părinţii cât şi cadrele didactice. Niciunul nu este mai superior, doar că, învăţătorul ştie mai bine ce poate copilul în materie de cunoştinţe şi din prizma comportării lui în cadrul unui colectiv, grup, iar părintele îşi cunoaşte copilul de mic, din altă perspectivă”, menţionează Tatiana Turchină.

Educație parentală pentru învățători

Un nou program de educație parentală pentru cadrele didactice din învăţământul primar ia startul în zilele de 17-18 septembrie.[/quote]

Peste 100 de învăţători din oraşele Străşeni, Hânceşti şi Chişinău vor fi implicaţi, pe parcursul anului de studii 2015-2016, într-un program de formare privind educaţia parentală. În această perioadă, învăţătorii vor fi instruiţi şi ghidaţi de profesionişti cu vastă experienţă în protecţia copilului.

Scopul programului este de a dezvolta cadrelor didactice competenţe privind educarea pozitivă a copiilor şi protejarea lor faţă de violenţă. Totodată, învăţătorii urmează să promoveze educaţia pozitivă a copiilor şi în cadrul activităţilor şi şedinţelor cu părinţii.

Stagiul de formare vine ca răspuns la solicitările părinţilor de a cunoaşte metode nonviolente de educaţie a copiilor, explică coordonatoarea programului, Aliona Stepan. „Vom avea întâlniri lunare, în cadrul cărora învăţătorii vor învăţa cum să comunice cu părinţii pe subiecte ce vizează educaţia pozitivă a copiilor. Vom aborda subiecte precum particularităţile de vârstă ale copiilor, nevoile copiilor, metode pozitive de educare, dar şi multe alte aspecte” adaugă Aliona Stepan.

În Republica Moldova, violenţa asupra copiilor continuă să fie practicată şi pe larg acceptată. Studiul de Indicatori Multipli în Cuiburi (MICS) publicat de UNICEF Moldova în primăvara lui 2014, arată că 3 din 4 copii cu vârsta cuprinsă între 2-14 ani (76%) au fost supuși unei forme violente de disciplinare.

Raportul Ministerul Educaţiei privind cazurile de violenţă asupra copilului înregistrate pe parcursul anului precedent de studii, arată că peste 6000 de copii au fost supuşi diverselor forme de violenţă.

Cu toate acestea, Studiul privind normele sociale care influențează practicile violente în procesul de disciplinare a copilului, publicat anului curent, arată că tot mai mulţi părinţi sunt conştienţi că nu este bine să folosească violenţa în educarea copilului. Totodată, tot mai mulţi părinţi recunosc că nu ştiu cum să discute cu copiii lor, atunci când aceştia se comportă altfel decât şi-ar dori şi spun că ar vrea să cunoască metode alternative de disciplinare.

Stagiul de formare a fost conceput de către Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) şi Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei. Programul este susţinut de reprezentanţa UNICEF Moldova şi Oak Foundation.

Persoane de contact:

Raisa Răzmeriță: tel: 060246462

Aliona Stepan, tel: 060202060, 022744600

Email: ciddc[@]yahoo.com

Noua componență a Consiliului Național al Elevilor din învățămîntul profesional tehnic se întrunește în prima ședință

37 de tineri, care formează noua componență a Consiliului Național al Elevilor din învăţământul profesional tehnic (CNE ÎP), se întrunesc în prima ședință din acest an de studii. Atelierul de lucru are loc în perioada 17-19 septembrie, în incinta Centrului Republican pentru Copii şi Tineret ,,Artico’’ din mun. Chișinău.

În cadrului atelierului consilierii vor analiza prevederile dreptului la educație, stipulat în Convenția cu privire la Drepturile Copilului şi legislaţia naţională, și modalităţile prin care pot participa în procesul de luare a deciziilor în școală şi la nivel naţional. Membrii CNE ÎP urmează să stabilească priorităţile și structura consiliului pentru anul de studii 2015-2016. De asemenea, pe durata atelierului, elevii vor participa în activități de dezvoltare a abilităților de comunicare, leadership şi cooperare.

Cei 37 de copii și tineri au fost selectaţi în urma concursului național, desfăşurat de Ministerul Educației în perioada martie-mai 2015. Actuala componenţă este formată din 22 de fete şi 15 băieţi, reprezentanţi ai 19 şcoli profesionale şi 18 colegii.

Ministerul Educației al Republicii Moldova, în colaborare cu Centrul Republican pentru Copii şi Tineret ,,Artico”, Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului și Fundația Servicii de dezvoltare din Liechtenstein (LED), susține activitatea CNE ÎP pentru a asigura dreptul la opinie și libera exprimare a elevilor. Consiliul reprezintă o platformă prin care aceştia pot să-și facă vocea auzită referitor la toate aspectele vieții școlare. Totodată, consiliul este un mecanism prin care conducerea ministerului consultă opinia elevilor în elaborarea politicilor educaționale.

Un consiliu similar există și pentru elevii din gimnazii și licee.

Subscribe to this RSS feed

Контакты

Адрес: улица Еуджен Кока, 15, Кишинэу,
Република Молдова, MD-2008

Тел./Факс: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Емайл: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

Стань Послом 2%

Sustin 2%! Поддерживаю 2%! 

Медиа партнер:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page