CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Fiecare copil are dreptul la protecție, fiecare adult e obligat prin lege să respecte acest drept

Dacă profesorii, managerii instituțiilor de învățământ, psihologii, asistenții sociali, reprezentanții administrațiilor locale, ai ministerelor responsabile ar colabora între ei, fiecare copil din Republica Moldova ar beneficia de protecție, un drept fundamental stipulat în legislație. Asupra acestei concluzii au convenit mai mulți psihologi ai școlilor profesionale din Chișinău și Orhei și asistenți sociali din raioanele Anenii Noi, Florești, Strășeni, Orhei, Sângerei, Șoldănești, întruniți, pe 14 noiembrie curent, la o instruire pe tema „Idепtifiсаrеа și evaluarea cazurilor de abuz asupra copiilor”, organizată de Centrul de Iпfоrmаrе și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC) cu suportul Uniunii Soroptimistelor din Norvegia, în cadrul programului „Educație реntru viitor 6”, adresat tinerilor aflați în situații dificile.

Participanții au delimitat și au analizat indicatorii violenței și tipurile de abuz, inclusiv neglijarea (emoțională, alimentară, medicală etc.), o formă de violență tot mai des întâlnită, dar tratată superficial, care, din păcate, poate să lase copilului urme psihice grave. Ei au identificat, în baza interviului de protecție ca instrument de lucru, cele mai importante măsuri pe care trebuie să le întreprindă în cazul în care vreun copil este abuzat, astfel încât să îl ajute atât pe el, cât și pe familia lui, acordându-le suportul necesar. Or, protecția copilului e un rezultat al implicării tuturor titularilor de obligații: membrii familiei/reprezentanții legali, asistenții sociali, cadrele didactice, psihologii, autoritățile locale. În același context, o psihologă școlară prezentă la atelier a menționat că foarte mulți profesori, diriginți, atunci când observă un abuz asupra unui copil, preferă să se limiteze la comunicări verbale în detrimentul completării fișei de sesizare. Astfel, ea a lăsat să se înțeleagă că profesorii ar trebui să fie mai receptivi să identifice și să raporteze cazurile de abuz asupra copilului.

O altă participantă la instruire a menționat că acești profesori se eschivează să completeze fișa de sesizare ca să nu „denigreze imaginea” instituțiilor în care activează. Or, în unele cazuri administrațiile școlare pun presiune asupra angajaților lor în acest sens. Potrivit Iuliei Drozdov, coordonatoarea Programului protecția copilului în cadrul CIDDC, e nevoie de o dezvoltare a abilităților de identificare și evaluare a cazurilor de abuz asupra copiilor la toate nivelurile, fie că este vorba despre psihologi, asistenți sociali, educatori, profesori, manageri școlari. Altfel spus, specialiștii trebuie să le inspire încredere copiilor. Ea a adăugat că „e nevoie și de o schimbare a percepției privind protecția copilului, care e un drept fundamental al acestuia și pe care adulții sunt obligați prin lege să-l respecte. Respectând drepturile copilului, îl învățăm ca și el să respecte drepturile altora și, astfel, să-și asume responsabilități, care cresc odată cu vârsta.”

Mai multe informații utile atât pentru cadrele didactice, cât și pentru orice persoană care a observat, a aflat sau suspectează vreun caz de abuz asupra copilului se găsesc în culegerea de acte normative „Protecția copilului față de violență în instituția de învățământ”, elaborată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova în colaborare cu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC) și organizația internațională „Salvați copiii” (Save the Children), și publicată în 2017 cu susținerea Institutului UNESCO pentru tehnologii informaționale în educație. Publicația include și Fișa de sesizare, un intrument esențial prin care fiecare adult care a văzut, a auzit sau suspectează un caz de violență emoțională, verbală, fizică sau sexuală asupra copilului este responsabil să înștiințeze autoritățile locale. Fișa de sesizare poate fi descărcată aici.

Galerie foto:

Last modified onMarți, 19 Noiembrie 2019 14:26
Admin

Email Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
back to top

Contacte

Adresa: Strada Eugen Coca nr. 15, Chișinău,
Republica Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Ambasadorul 2%

Sustin 2%! Sustin 2%! 

Partener media:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page