CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Copilul minte ca să se protejeze. Vezi care mai pot fi consecinţele pedepselor violente [VIDEO]

Majoritatea părinţilor apelează la pedepse pentru copii, crezând că aşa îi disciplinează şi că o fac spre binele lor. Îi critică, îi blamează, îi numesc urât şi lovesc, toate pentru ,,binele copilului". Doar că, multiplele cercetări au demonstrat că pedepsele violente nu disciplinează, ba mai rău - îi stimulează pe copii să recurgă la minciuni şi alte şiretlicuri, pentru a se proteja de reacţiile maturilor.

Greşelile comportamentale ale unui copil variază de la faptul că nu şi-a făcut patul dimineaţa, până la note slabe, minciună, lipsă de respect şi altele. Sunt foarte multe lucruri pe care un copil le face zilnic şi pentru care „ar merita” o pedeapsă. Dacă răspunsul părintelui este acelaşi, copilul nu face decât să înveţe să ascundă cât mai bine acele aspecte care-l deranjează pe părinte. Pedepsele nu fac decât să-i pregătească pe cei mai mulţi dintre copii să ascundă mai bine dificultăţile sau problemele pe care le au. Să-i facă mai buni strategi şi planificatori când este vorba de a gestiona rezultatele comportamentale pe care mai toţi copiii le fac.

Citește mai departe...

Sfatul psihologului: Dați-le copiilor teme puține, spre deloc [VIDEO]

Temele pentru acasă devin frecvent o provocare atât pentru copii, cât și pentru învățători și părinți. Mulţi adulţi cred că, dacă lasă pe seama copiilor mai mult lucru individual, aceştia ar putea să-şi dezvolte mai bine competenţele şi capacităţile. Deseori, aceste intenţii provoacă o încărcătură emoţională tuturor. În acest sens, specialiştii recomandă, în special învăţătorilor de clase primare, să le dea copiilor cât mai puține teme pentru acasă. 

„Tema de casă ar trebui să fie doar un context în care copilul să-şi consolideze cunoştinţele obţinute la școală” spune Diana Stănculeanu, psiholog Salvaţi Copiii România. În cadrul unui atelier de lucru cu învăţători şi părinţi de la Chişinău, Diana Stănculeanu a punctat cele mai importante aspecte privind procesul de învăţare. 

Citește mai departe...

Sfatul psihologului: De ce plâng copiii și ce ar fi bine să facă părinții în aceste momente

Datele unui studiu publicat de UNICEF Moldova în 2010 arăta că 16% dintre părinți își bat copiii încă până la vârsta de un an. Unele crize de isterie ale maturilor au la bază plânsul copiilor. Neștiind cum să reacționeze, deseori, aceștia încearcă să-i liniștească într-un mod violent. Și asta, în timp ce plânsul este singura modalitate prin care cei mici pot să transmită părintelui că ceva nu este în regulă.

„Până ajunge să comunice, să folosească cuvinte și să poată verbaliza dorințele și nevoile, copiii nu au la îndemână decât plânsul. Un părinte, în momentul în care aude copilul plângând, primul gând care ar trebui să vină în minte este că copilul are nevoie de el și trebuie să se întrebe ce ar vrea să-i spună” explică Diana Stănculeanu, psiholog Salvați Copiii România.  

Citește mai departe...

Lilian Severin: Violenţa nu ne dă opţiuni

Lilian Severin, solistul formatiei FurioSnails, este şi el unul dintre părinţii care s-au alăturat comunităţii Vreau să fiu un părinte mai bun. Acesta spune că a ales să-şi educe copilul într-un mod pozitiv pentru că violenţa nu oferă opţiuni.

"În primul rând nu dă copiilor opţiunea de a creşte fără complexe şi liber gânditori, iar părinţilor nu le dă opţiunea de a fi mai înţelepţi şi de a rămâne în memoria copiilor ca nişte părinţi moderni şi buni. Fiecare dintre noi comite greşeli. Închipuiţi-vă că cineva vă dă câte o palmă la ureche de fiecare dată când greşiţi. Cum vă simţiţi?", propune un test de imaginaţie, Lilian.

Citește mai departe...

Vera Nastasiu: Copiii vor face mai degrabă ceea ce văd, decât ce li se spune

Se bucură de o carieră de succes în lumea jurnalismului, cu toate acestea, spune că cea mai mare realizare a ei este fiica, Gloria. A ales să facă din fetița ei o prioritate în viață. Vera Nastasiu este un model de feminitate și eleganță, iar de câțiva ani este un model de mamă și pentru mulți părinți. Părinți care au înțeles că educația nu se face cu abuzuri, iar mai important de toate sunt nevoile copilului.

Vera Nastasiu s-a alăturat comunității de părinți care tind să-și educe copiii într-un mod pozitiv și a lăsat și un mesaj în care ne amintește de lucruri simple, dar extrem de importante în relația părinte - copil. 

„Am știut din totdeauna că trebuie să o disciplinez, dar, fără abuzuri - e un accesoriu atât de demodat... În schimb, am ales să o ascult, cu răbdare, să n-o subestimez, să n-o critic și să-i ofer credit, de câte ori se ivește ocazia. Oferă-i timp și răbdarea ta! Copiii au nevoie de atât de puțin... Ei vor face mai degrabă ceea ce văd, decât ceea ce li se spune. Fiți buni, creșteți mari!”

Citește mai departe...

Sfatul psihologului: Ce ar fi bine să facă părinţii când copiii mint

Deseori, părinţii îşi justifică comportamentele violente în procesul de disciplinare a copiilor prin faptul că aceştia spun minciuni. Specialiştii spun că nimic nu este întâmplător şi recomandă să vedem ce stă în spatele acestor acţiuni.

De multe ori, copiii apelează la minciună ca la o formă de protecţie împotriva reacţiei negative care ar putea veni din partea mamei sau al tatălui, explică psihologul Diana Stănculeanu. Din teama că ar putea să-i dezamăgească pe maturi, copiii aleg să ascundă adevărul măcar şi pentru puţin timp, iar în momentul în care părintele află că copilul a ales să-l mintă, acesta ar trebui să-şi pună întrebări şi să afle ce l-a făcut pe copil să prefere să mintă decât să spună adevărul, recomandă specialista.

Citește mai departe...

Contacte

Adresa: Strada Eugen Coca nr. 15, Chișinău,
Republica Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Ambasadorul 2%

Sustin 2%! Sustin 2%! 

Partener media:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page