CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

În grija cui rămân copiii când părinţii pleacă peste hotare?!

În Republica Moldova, fiecare al cincilea copil are cel puțin un părinte plecat la muncă peste hotare, iar circa 5% dintre copii - pe ambii părinţi. Pentru copiii care rămân acasă, legislaţia spune că părinţii ar trebui să stabilească o persoană în grija căreia rămân copiii - un tutore. Cu toate acestea, unii părinți refuză să anunțe autoritățile, de teama să nu fie decăzuți din drepturi părintești.

Mihaela terminase clasa I când mama ei a plecat să muncească peste hotare. Mai bine de doi ani, copila locuiește doar cu fratele mai mare, care în acest an va absolvi clasa a noua. Părinții sunt despărțiți și ambii muncesc în Rusia. În clasa Mihaelei, cam jumătate dintre colegi au cel puțin un părinte plecat peste hotare.

Când mama a plecat, copiii au fost lăsaţi în grija unei cunoscute. Ei spun că nu se simțeau bine, erau neglijați, iar femeia mai consuma şi alcool. Au decis atunci că ar fi mai potrivit să se întoarcă în apartamentul părinţilor şi să se descurce pe cont propriu. Și de doi ani, asta încearcă să facă.

Citește mai departe...

Ce este necesar să discutaţi şi să hotărâţi înainte de a deveni tutorele unui copil

Părinţii vă încredinţează să le supravegheaţi copilul pentru că vă cunosc şi cred că sunteţi o persoană cu experienţă, care poate să aibă grijă de copil. Pentru a avea o relaţie bună cu copilul însă, este important şi el „să vă aleagă”. De aceea va trebui să discutaţi împreună cu părinţii şi copilul mai multe lucruri, cum ar fi sarcinile pe care le veţi avea în calitate de îngrijitor, cum vă vor susţine financiar părinţii copilului și care este starea sănătăţii copilului. Implicaţi copilul în aceste discuţii, în funcţie de vârsta lui. Cu cât este mai mare, cu atât este mai important să ţineţi cont de părerile lui.

Plecarea peste hotare a părinţilor va fi o schimbare radicală în viaţa copilului, ca şi în viaţa dvs., dacă veţi deveni tutorele lui. Atunci când omul are mai mult timp pentru a-şi imagina schimbarea şi când participă la organizarea ei, se acomodează mai uşor. Dvs. veţi discuta multe lucruri cu părinţii lui. 

Citește mai departe...

Cine este responsabil de creşterea şi dezvoltarea copilului în lipsa părinților

Potrivit Studiului de Indicatori Multipli în Cuiburi, publicat de UNICEF în aprilie 2014, circa 21% dintre copii au cel puțin un părinte plecat peste hotare, iar 5% - ambii părinți. Efectele migraţiei sunt trăite nu doar de cei care pleacă, ci şi de membrii familiei care rămân acasă, în special copii şi bunici.

Părinţii sunt cei care trebuie să asigure toate condiţiile şi să-şi ofere dragostea pentru ca un copil să se dezvolte sănătos. Legile ţării noastre spun că părinţii sunt reprezentanţii legali ai copilului lor şi acţionează în numele acestuia în relaţiile cu toate persoanele şi autorităţile, pentru a se asigura că drepturile şi interesele legitime ale copilului sunt realizate (articolul 61 din Codul Familiei).

Citește mai departe...

Cum comunicaţi cu copilul când sunteţi la distanţă

Scrisorile şi discuţiile dese la telefon sunt o modalitate potrivită pentru părinţii plecaţi de a fi prezenţi zilnic în viaţa propriilor copii. Comunicaţi cât de mult posibil cu copilul – la telefon, prin internet, prin scrisori şi cărţi poştale, prin vorbe aduse acasă de consăteni.

Comunicarea non-verbală este importantă. Pentru că la distanţă, la telefon sau în scrisori, nu puteţi da afirmativ din cap şi nu puteţi ridica sprâncenele a semn de întrebare, ar fi bine să exprimaţi în cuvinte ceea ce vreţi să spuneţi, ceea ce simţiţi, ce vă interesează sau vă îngrijorează.

Citește mai departe...

Cum alegem persoana în grija căreia rămâne copilul

Studiul de Indicatori Multipli în Cuiburi, publicat de UNICEF în aprilie 2014, arată că circa 21% dintre copii au cel puțin un părinte plecat peste hotare.

Atunci când decideți să plecați peste hotare, stabiliți împreună cu copilul cine va fi persoana în grija căreia rămâne, ce responsabilităţi va avea această persoană şi care vor fi și responsabilităţile copilului.

Primul lucru la care trebuie să vă gândiţi atunci când decideţi cu cine rămâne copilul este dacă persoana are un comportament adecvat.

Citește mai departe...

Ce este bine să știți despre dezvoltarea copilului

Cu toate că părinţii sunt cei care-şi cunosc cel mai bine copiii, uneori, se întâmplă că nici ei nu mai reuşesc să facă faţă situaţiilor. De multe ori, părinții reacționează violent la unele comportamente ale copiilor considerându-le ca fiind negative sau intenţionate, când, de fapt, poate fi doar un comportament specific vârstei. Pentru a înţelege mai bine copiii şi comportamnetele acestora este important să cunoaşteţi şi particularităţilor de vârstă ale copilului.

De exemplu, în perioada adolescenţei, se accentuează nevoia de afirmare a copilului. Un adolescent are nevoie de mai multe posibilităţi pentru a-şi dezvolta personalitatea şi a-şi spori independenţa faţă de părinţi. Atunci când această nevoie nu îi este realizată, copilul poate deveni indiferent, izolat, revoltat sau agresiv.

Citește mai departe...

Contacte

Adresa: Strada Eugen Coca nr. 15, Chișinău,
Republica Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Ambasadorul 2%

Sustin 2%! Sustin 2%! 

Partener media:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page