Ce este bine să știți despre dezvoltarea copilului

Cu toate că părinţii sunt cei care-şi cunosc cel mai bine copiii, uneori, se întâmplă că nici ei nu mai reuşesc să facă faţă situaţiilor. De multe ori, părinții reacționează violent la unele comportamente ale copiilor considerându-le ca fiind negative sau intenţionate, când, de fapt, poate fi doar un comportament specific vârstei. Pentru a înţelege mai bine copiii şi comportamnetele acestora este important să cunoaşteţi şi particularităţilor de vârstă ale copilului.

De exemplu, în perioada adolescenţei, se accentuează nevoia de afirmare a copilului. Un adolescent are nevoie de mai multe posibilităţi pentru a-şi dezvolta personalitatea şi a-şi spori independenţa faţă de părinţi. Atunci când această nevoie nu îi este realizată, copilul poate deveni indiferent, izolat, revoltat sau agresiv.

Înţelegerea nevoilor emoţionale ale copilului ne ajută să-i oferim condiţiile necesare pentru a se dezvolta armonios. Împreună cu nevoile fizice (hrană, adăpost, siguranţă), fiecare persoană, inclusiv copilul şi tânărul, are nevoi emoţionale (sprijin, respect, recunoaştere, acceptare, dragoste, prietenie, îndeplinire a propriilor speranţe etc.). Sănătatea şi dezvoltarea fiecărui copil depind de satisfacerea acestor nevoi fireşti.

Comunicaţi cât mai mult cu copilul

Relaţia dintre părinte şi copil trebuie să se bazeze pe înţelegere şi nu pe autoritate sau forţă. Comunicarea permanentă cu copilul vă ajută să înţelegeţi ce gândeşte, ce simte, ce probleme şi ce nevoi are acesta. Veţi avea o relaţie bună cu copilul atunci când el va simţi că îl apreciaţi şi îl înţelegeţi, că vă interesează şi îi respectaţi „universul” personal. Comunicând, veţi cunoaşte presiunile la care copilul este supus din partea mediului şcolar, familiei şi societăţii. În acest mod, veţi deveni mult mai înţelegător în ceea ce priveşte comportamentele copilului, aparent „nepotrivite”.

Dezvoltarea încrederii şi stimei de sine este un mod sigur de prevenire a problemelor cu care se pot confrunta uneori copiii şi tinerii: dificultăţi de învăţare, abandon şcolar, conflict cu legea, abuz de droguri şi de alcool, suicid. Copilul îşi construieşte părerea despre sine din părerile pe care le au despre el persoanele care îl înconjoară. Oamenii din jur sunt „oglinda” în care se vede copilul. Părinţii au rolul de bază în a ajuta copiii să-şi descopere şi să-şi sporească stima de sine. A avea o bună stimă de sine înseamnă să-ţi asumi responsabilităţi, să te afirmi, să poţi răspunde propriilor nevoi, să ai scopuri în viaţă şi să găseşti modalităţi de a le atinge.

Încurajarea comportamentelor dorite, pozitive este cea mai bună modalitate de disciplinare a copilului. Evitaţi pedepsirea copilului. Bătaia înjoseşte şi înrăieşte.

Implicarea şi participarea copilului în luarea deciziilor în lucrurile care îl privesc este un drept al său. Copiii nu sunt mini-oameni cu mini-drepturi. Ca orice fiinţă, copilul are dreptul de a avea şi a spune opinia personală privind diverse aspecte ale vieţii. Vorbiţi cu copilul atunci când luaţi decizii care îl privesc. Atunci când vă gândiţi să plecaţi la muncă în străinătate, discutaţi şi decideţi împreună cu copilul dacă pleacă unul dintre părinţi sau ambii, cât timp veţi lipsi din viaţa lui, în grija cui, cu cine va rămâne copilul dumneavoastră, va locui singur sau cu persoana care îl va supraveghea, ce responsabilităţi vor avea copilul şi îngrijitorul său.

Materialele sunt parte a proiectului „Familia în migrație: protejarea drepturilor familiilor transnaționale în Europa – Moldova”, realizat de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului cu suportul Fondazione L’Albero della Vita.

Opiniile exprimate în aceste articole nu reflectă neapărat punctul de vedere al agenţiei finanţatoare.

Cum să pregătiţi copilul atunci când părinţii pleacă peste hotare

Lucrurile noi şi schimbările pot provoca îngrijorare şi chiar stres pentru unele persoane, până reuşesc să se adapteze noilor condiţii. Plecarea părinţilor peste hotare poate fi o astfel de situaţie pentru copiii rămaşi acasă. Copilul trăieşte despărţirea de părinţi ca pe ceva profund negativ, ca pe o nedreptate. Unii copiii ajung să creadă că plecarea părinţilor este un complot împotriva lor sau o pedeapsă pentru că au făcut ceva „rău”. Puteţi să vă protejaţi copilul de astfel de gânduri prin discuţii şi înţelegere.

Vorbiţi despre plecare cu mult timp înainte

Deseori, părinţii evită să le spună copiilor din timp despre plecare, fie pentru că nu ştiu care vor fi reacţiile lor, fie doresc să amâne acest moment stresant

pentru toate părţile. Însă, drumul spre iad e pavat cu intenţii bune, spune o zicală. Evitând o confruntare deschisă, părinţii ar putea să le facă copiilor mai mult rău decât bine.

Copilul ar putea reacţiona negativ la astfel de veşti, iar părinţii ar fi bine să fie pregătiţi pentru acest fapt. Cu cât va fi informat mai devreme, cu atât e mai bine pentru toţi. Copiii oricum simt că „se întâmplă ceva” şi vrea să ştie ce. Daţi-i timp să se obişnuiască cu ideea că nu va mai locui în aceeaşi casă cu mama şi cu tata. Astfel el are timp să-şi imagineze aceste situaţii, şi să pună întrebări. Dacă sunteţi alături, îl puteţi asculta şi ajuta să înţeleagă multe lucruri. Dacă are nevoie de timp să se obişnuiască cu gândurile despre plecarea dumneavoastră, acordaţi-i acest timp şi apoi reveniţi la subiect ca să discutaţi mai multe.

  • Arătaţi copilului că înţelegeţi ce simte
  • Explicaţi copilului cum aţi ajuns la ideea de a pleca peste hotare
  • Nu vă impuneţi autoritatea
  • Alegeţi împreună strategiile de adaptare

În loc de a nu lua în seamă sentimentele, puteţi:

Să identificaţi sentimentele copilului, să le „traduceţi” în cuvinte: „Pari tare dezamăgit. E normal să te superi când ştii că am putea fi împreună, iar eu trebuie să plec pentru că nu am de lucru aici”.

Să recunoaşteţi sentimentele copilului printr-un sunet sau cuvânt. „A-a”, „D-a-a-a”, „Aha”, „Aşa e”. Când el vorbeşte, ascultaţi-l, daţi afirmativ din cap, nu luaţi atitudine, fiţi doar alături. Să-i oferiţi prin fantezie ceea ce nu-i puteţi da în realitate: „Ce grozav ar fi să avem o baghetă fermecată (un covor zburător etc.) ca să ne vedem de câte ori ne dorim!”.

Astfel puteţi pregăti copilul, ajutându-l să înţeleagă mai bine situaţia. Evitaţi să puneţi accent pe faptul că plecarea este pentru binele lui. El ar putea să vă reproşeze că nu are nevoie de asta, că ar prefera să rămâneţi, ar putea să se simtă vinovat. Este important să spuneţi copilului ca nu el este cauza plecării dumneavoastră. Fiţi sigur că el este capabil să vă înţeleagă. Cuvintele îl ajută să se liniştească şi să nu se simtă vinovat.

Lăsaţi copilul să înţeleagă că poate discuta cu dumneavoastră diferite lucruri legate de plecare şi de viaţa lui autonomă. Este o situaţie dificilă, căreia copilul trebuie să-i facă faţă. Dacă părinţii încearcă să discute altfel decât de pe poziţii de forţă, copilul va putea să suporte mai uşor situaţia.

Încercaţi să vă adresaţi copilului cu respect, comunicându-i în acelaşi timp sentimentele şi dorinţele dumneavoastră:

  • „Şi eu îmi fac griji, deoarece şi pentru mine este o situaţie nouă. Vrei să discutăm despre asta?
  • „Înţeleg că în unele situaţii este greu să iei decizii. Ţi-ar plăcea să planificăm împreună…”
  • „Am nevoie să ştiu că eşti în siguranţă aici, fără mine. Eşti dispus să vorbim despre o persoană care să fie îngrijitorul tău?”
  • „Mi-aş dori să discutăm, să avem aceeaşi părere despre… (acest lucru)”.

Găsiţi împreună modalităţile care îl vor ajuta pe copil să se adapteze mai puţin dureros la viaţa în lipsa dumneavoastră – convorbiri telefonice frecvente, ocazii de a-şi dezvolta diferite capacităţi, suportul unei rude etc.

Rubrica “Copilul meu, singur acasă” cuprinde o serie de texte informative pentru părinţii care se pregătesc să plece peste hotare şi sunt nevoiţi să-şi lase copiii acasă. Din seria de articole puteţi afla cum să pregătiţi copilul pentru o despărţire mai puţin dureroasă, cum să comunicaţi la distanţă şi ce este bine de ştiut despre particularităţile de vârstă ale copilului dvs.

Materialele sunt parte a proiectului „Familia în migrație: protejarea drepturilor familiilor transnaționale în Europa – Moldova”, realizat de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului cu suportul Fondazione L’Albero della Vita.

 

Opiniile exprimate în aceste articole nu reflectă neapărat punctul de vedere al agenţiei finanţatoare.

sursa foto: gindul.info

Copiii vorbesc despre cum le sunt respectate drepturile, la 25 de ani de la adoptarea Convenției ONU pentru Drepturile Copilului

21 noiembrie, Chișinău – Cu ocazia aniversării a 25 de ani de la adoptarea Convenției ONU pentru Drepturile Copilului, în perioada 20-21 noiembrie, Ministerul Educației și Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova a organizat Turnamentul Național în domeniul Drepturilor Copilului/Omului. 8 grupuri de copii, după ce au monitorizat un drept din Convenție, s-au întâlnit la Chișinău pentru a prezenta rapoartele făcute de ei și pentru a selecta grupul ce va lua premiul cel mare.

În perioada 15 aprilie-1 noiembrie 2014 s-a desfășurat prima etapă a concursului în care 28 de grupuri de elevi din ciclul gimnazial din diferite localități ale țării au studiat Conveția ONU, au monitorizat modul în care este respectat un drept stipulat în document și au prezentat raportul lor autorităților din localitate.  În a doua etapă, după ce o comisie formată din reprezentanții ministerului și ai societății civile a preselectat dosarele expediate de copii, 8 grupuri au trecut în etapa finală a Turnamentului. 

Echipa care s-a clasat în final pe locul I este din satul Slobozia, Ștefan Vodă. Copiii au monitorizat cum le este respectat dreptul la sănătate în școală.

„Raportul nostru arată că pentru cei 353 de copii din gimnaziul nostru, dreptul la sănătate nu este respectat bine. Pe timp de iarnă temperatura în diferite săli de clasă variază (de la 8  18 C,) şi nu este constantă pe parcursul zilei. Din cauza temperaturilor joase elevii se îmbolnăvesc, nu se pot concentra asupra lecţiilor, le este incomod să scrie, să stea în bancă, scade frecvenţa elevilor la activităţil extracurs. În şcola noastră elevii de la gimnaziu  se confruntă cu probleme legate de alimentaţie: nu au posibilitate să mănînce produse calde, procură diferite produse dăunătoare pentru sănătate. Noi am recomandat să fie mărite sumele alocate din fondurile bugetare pentru a avea  energie termică confortabilă pe tot parcursul zilei,  lucrări de reparaţie a şcolii pentru conservarea energiei termice. Să fie reconstruite WC-uri în instituţia şcolară, care să fie dotare cu utilaj corespunzător normelor sanitare (lavoare, apă curgătoare, uscătoare şi săpun). În plus, credem că este necesar să se dezvolte capacităţile profesorilor şi a elevilor de a scrie proiecte, a colecta fonduri pentru rezolvarea problemelor” spune Crina Palanciuc, reprezentanta grupului de copii din Slobozia.

Constatări din rapoartele grupurilor de copii

 „Am observat că în timpul lunilor de toamnă lipsesc mulţi colegi de la şcoală, conform datelor oferite de directorul adjunct pe educație, de la începutul anului de studii pînă la 1 noiembrie 2014, la 139 de elevi din clasele gimnaziale s-au atestat  198 de absenţe, cauza cel mai des invocată fiind lucrul în gospodării sau pe cotele părinţilor.

Nici un elev din clasele gimnaziale nu ia masa în şcoală, deoarece nu există o cantină care să le ofere contra plată un dejun ferbinte. Aceşti copii aflându-se în şcoală până la orele 15-16, sunt nevoiţi să se alimenteze procurând fast-fuduri din magazinul din preajmă sau să aducă de acasă ceva bucate.

Prim intermediul unui experiment am constatat că fiecare elev duce în spate manuale, caiete, o tartină, dicţionare, etc. care cîntăresc  mediu 3.2 kg . La care mai adăugăm  lungimea drumului, condiţiile meteorologice (ploi, lapoviţă, vînt, soare etc.) şi drumurile deteriorate de ţară , drept rezultat putem constata că aceşti copii petrec aproximativ câte două ore pentru deplasare cu greutate în spate, asemeni unor soldaţi”, spune grupul de copii din raionul Șoldănești, satul Cobâlea.

Echipa de la Ștefan Vodă, satul Cioburciu a decis să lucreze cu un documente din legislația națională și să monitorizele cum sunt respecatate drepturile de consumator în cazul copiilor: „din 115 elevi pe care i-am intervievat, 44 nu au putut să enumere 3 drepturi ale consumatorului; când i-am întrebat cum reacționează vânzătorul la cererea bonului, 52 de elevi nu au răspuns nimic, iar restul au spus că vânzătoarea strigă la ei, îi alungă din magazin, nu îl prezintă, spun că s-au terminat sau îl dau forțat”.

La Soroca, un grup de copii a monitorizat în perioada 1 ianuarie-1 octombrie 2014 cum 2 ziare locale reflectă copiii în materialele lor. „Din analiza celor 135 de materiale, se poate concluziona că mass-media locală abordează predominant pozitiv copiii. Astfel, cele mai multe materiale conţin ştiri despre performanțele elevilor ( 39%), activități extracurriculare (32%), evenimente din domeniul instruirii și educației (15%). Ştirile despre copii din mediul urban și rural sunt reflectate în mod egal, același lucru îl remarcăm și la categoria fete / băieți. 

Considerăm însă, reduse ca număr, subiectele ce țin de inițiativele elevilor și problemelor copiilor cu nevoi speciale. De asemenea am constatat o insuficiență a materialelor care să reflecte dreptul copilului de participare la procesul de luare a deciziilor.

Credem că este necesar publicarea articolelor care să reflecte opiniilor copiilor pe diverse domenii, participarea lor în cadrul dezbaterilor publice, meselor  rotunde,  activitatea  elevilor în cadrul Consiliilor de Administrație  a școlilor și a  Consiliilor de Elevi.

Aceasta este foarte important în opinia grupului nostru, deoarece dreptul de participare la luarea  deciziilor îi permite copilului, sa-si formeze propriile păreri, să se dezvolte ca personalitate, să devină cetățean activ”. 

Scopul Turnamentului este de a implica elevii, ghidaţi de cadre didactice, în iniţiative cetăţeneşti de promovare a Drepturilor Copilului/ Omului prin monitorizarea acestora şi prezentarea opiniei lor factorilor decizionali. La concurs participă elevii claselor a VII-a – a XII-a care au studiat diverse aspecte ale drepturilor copilului/ omului în cadrul disciplinei şcolare Educaţia Civică.

Pentru grupurile din ciclul liceal faza finală a concursului va avea loc la 10 decembrie 2014, ziua  adoptării Declaraţiei Universale cu privire la Drepturile Omului.

Persoană de contact:

Irina Gușanu,

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Tel: 068499746

Email: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

 

 

 

Profesorii învață cum să prevină violența

Chișinău, 7 noiembrie 2014 – Profesorii și maiștrii din școlile profesionale din Chișinău au participat la un stagiu de formare de lungă durată în domeniul prevenirii violenței în rândul adolescenților. Scopul programului este de a îmbunătăți participanților abilitățile de înțelegere și analiză a nevoilor și comportamentelor adolescenților, astfel încât, cadrele didactice să poată preveni cazurile de violență din sistemul educațional.

În prima fază, timp de 2 zile, specialiștii din școlile profesionale au fost instruiți de către echipa Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC) cum să identifice particularitățile de vârstă ale copiilor, formele de violență școlară, manifestările comportamentale ale acestora, cauzele și consecințele acesteia asupra dezvoltării copiilor. 

Totodată, cadrele didactice au învățat cum să aplice procedura de organizare instituțională și de intervenție a lucrătorilor instituțiilor de învățământ în cazurile de abuz, neglijare, exploatare și trafic de copii, aprobată de Ministerul Educației.

De aproximativ 10 ani, Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Republica Moldova face auzită „vocea copiilor şi tinerilor”, în special, a absolvenților școlilor interant care își fac studiile în cadrul școlilor profesionale. Contactul direct cu tinerii, a determinat o cunoaştere mai profundă a problemelor din sistem de către reprezentanţii CIDDC. Una dintre probleme este utilizarea de către profesori a metodelor violente de educare și disciplinare. În majoritatea şcolilor, violenţa verbală este frecvent întâlnită la profesori în timpul orelor de studii. Tinerii mai povestesc și despre prezența agresiunilor fizice sub formă de bătăi.

Relaţiile cu semenii sunt şi ele rezervate şi distante, dat fiind multitudinea problemelor şi conflictelor sociale nesoluţionate.

Seminarul a avut loc în cadrul unui program național de formare a angajaților tuturor școlilor profesionale, desfășurat de Ministerul Educației și Centrul de Informare și Documentare privind Drepurile Copilului din Moldova.

 

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați:

Irina Gușanu

Coordonator Comunicare

Tel: 068499746

E-mail: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

Web: childrights.md

 

Angajații școlilor profesionale învață cum să prevină violența în rândul adolescenților

Cine: profesori și maiștri din 9 școli profesionale din Chișinău
Ce: participă la un stagiu de formare de lungă durată în domeniul prevenirii violenței în rândul adolescenților.
Cum: timp de 2 zile participanții sunt ajutați să-și consolideze abilitățile de înțelegere și analiză a nevoilor și comportamentelor adolescenților, astfel încât, să poată preveni cazurile de violență din sistemul educțional.
Când: 6-7 noiembrie 2014. Reprezentanții mass-media sunt invitați să participe pe 7 noiembrie, ora 10.00
Unde: Școala profesională nr. 8, str. George Coșbuc nr. 5, Chișinău.

Context: De aproximativ 10 ani, Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Republica Moldova (CIDDC) face auzită „vocea copiilor şi tinerilor”, în special, a absolvenților școlilor interant care își fac studiile în cadrul școlilor profesionale. Contactul direct cu tinerii, a determinat o cunoaştere mai profundă a problemelor din sistem de către reprezentanţii CIDDC. Una dintre probleme este utilizarea de către profesori a metodelor violente de educare și disciplinare. În majoritatea şcolilor, violenţa verbală este frecvent întâlnită la profesori în timpul orelor de studii. Tinerii mai povestesc și despre prezența agresiunilor fizice sub formă de bătăi. Relaţiile cu semenii sunt şi ele rezervate şi distante, dat fiind multitudinea problemelor şi conflictelor sociale nesoluţionate.

Seminarul are loc în cadrul unui program național de formare a reprezentanților tuturor școlilor profesionale, desfășurat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepurile Copilului din Moldova, cu suportul Filialei Fundaţiei Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED) în Republica Moldova.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați:
Irina Gușanu
Coordonator Comunicare
Tel: 068499746
E-mail: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
Web: childrights.md

Angajații școlilor profesionale învață cum să prevină violența în rândul adolescenților

Cine: profesori și maiștri din 9 școli profesionale din Chișinău

Ce: participă la un stagiu de formare de lungă durată în domeniul prevenirii violenței în rândul adolescenților.

Cum: timp de 2 zile participanții sunt ajutați să-și consolideze abilitățile de înțelegere și analiză a nevoilor și comportamentelor  adolescenților, astfel încât, să poată preveni cazurile de violență din sistemul educțional.

Când: 6-7 noiembrie 2014. Reprezentanții mass-media sunt invitați să participe pe 7 noiembrie, ora 12.00

Unde: Școala profesională nr. 8, str. George Coșbuc nr. 5, Chișinău.

Context: De aproximativ 10 ani, Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Republica Moldova (CIDDC) face auzită „vocea copiilor şi tinerilor”, în special, a absolvenților școlilor internat care își fac studiile în cadrul școlilor profesionale. Contactul direct cu tinerii, a determinat o cunoaştere mai profundă a problemelor din sistem de către reprezentanţii CIDDC. Una dintre probleme este utilizarea de către profesori a metodelor violente de educare și disciplinare. În majoritatea şcolilor, violenţa verbală este frecvent întâlnită la profesori în timpul orelor de studii. Tinerii mai povestesc și despre prezența agresiunilor fizice sub formă de bătăi. Relaţiile cu semenii sunt şi ele rezervate şi distante, dat fiind multitudinea problemelor şi conflictelor sociale nesoluţionate.

Seminarul are loc în cadrul unui program național de formare a reprezentanților tuturor școlilor profesionale, desfășurat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepurile Copilului din Moldova, cu suportul Filialei Fundaţiei Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED) în Republica Moldova.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați:

Irina Gușanu

Coordonator Comunicare

Tel: 068499746

E-mail: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

 

Web: childrights.md

 

Angajații școlilor conlucrează pentru a combate violența față de copii

22 octombrie, Chișinău – Peste 80 de directori adjuncți din instituțiile de învățământ din Chișinău participă astăzi, 22 octombrie, la un seminar de instruire privind organizarea activităților cu părinții. Scopul seminarului este de a îmbunătăți abilitățile specialiștilor în susținerea și monitorizarea învățătorilor din școli când aceștia îi învață pe părinți cum să-și educe copii fără violență.

Activitatea face parte dintr-un program de formare de lungă durată inițiat de Ministerul Educației, în parteneriat cu Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău și Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC). În cadrul programului, învățătorii și psihologii din școli sunt ghidați de experții CIDDC cum să organizeze activități de educație parentală pozitivă, iar directorii adjuncți cum să-i susțină și evalueze în acest proces. Scopul programului este de a combate toate formele de abuz și violență pe care părinții le aplică în raport cu copiii lor.

Datele statistice recente arată că 3 din 4 copii cu vârsta cuprinsă între 2-14 ani au fost supuși unei forme de disciplinare violentă.

Potrivit datelor expediate Ministerului Educației de către direcțiile de învățământ din toată țara, pe parcursul anului de învățământ precedent au fost înregistrate 12 614 de cazuri de violență asupra copiilor.

Pe 29 octombrie, la liceul Aleco Russo din Chișinău, urmează să fie desfășurat un alt seminar pentru directorii adjuncți din școlile cu predare în limba rusă.

Date de contact:
Centrul de Informare și Documentare privind Drepturilor Copilului din Moldova
Adresa: Str. E. Coca nr. 15, Chișinău
Persoane de contact: Aliona Stepan, Irina Gușanu
Tel: 060202060, 068499746, 022744600
Email: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
Web: childrights.md

Educaţie parentală în învăţământul superior

Chişinău, 23 septembrie 2014. 30 de cadre didactice universitare de la catedrele de Științe ale Educației și Psihologie și angajați ai Serviciului Psihopedagogic participă în perioada 23-25 septembrie la un program de formare privind educația parentală pozitivă. Scopul programului este de a îmbunătăți abilitățile specialiștilor, astfel încât, aceștia să poată reacționa eficient la fenomenul violenței față de copii.

Elevii din școli profesionale și colegii s-au întrunit în cadrul Consiliului Național de pe lângă Ministerul Educației

22 septembrie, Chișinău – 34 de elevi din colegii și din școli profesionale și de meserii au intrat în componența primului Consiliului Național al Elevilor (CNE) din învățământul mediu de specialitate și secundar profesional de pe lângă Ministerul Educației. În perioada 19-21 septembrie 2014 elevii s-au întrunit în prima lor ședință  în calitate de consilieri.

Subscribe to this RSS feed

Контакты

Адрес: улица Еуджен Кока, 15, Кишинэу,
Република Молдова, MD-2008

Тел./Факс: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Емайл: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

Стань Послом 2%

Sustin 2%! Поддерживаю 2%! 

Медиа партнер:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page